LASERSKA TEHNOLOGIJA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
V naši ambulanti uporabljamo laserje različnih valovnih dolžin, ki se med seboj dopolnjujejo in omogočajo storitve na vseh področjih zobozdravstva.

Kaj je laser?

LASER je kratica za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, kar pomeni ojačevanje svetlobe s  pomočjo uporabe stimulirane emisije sevanja. Laser je vir svetlobe, ki daje enoten, homogen, močan in natančen snop svetlobe. Obstaja  veliko različnih vrst laserjev.  Razlikujejo se  glede na izvor svetlobe, ki določa valovno dolžino laserskega žarka. Leta 1961 je bila zabeležena prva uporaba laserja v medicini, štiri leta kasneje pa prva uporaba laserja na zobnih tkivih.

Danes se v dentalni medicini  uporabljajo laserji različnih valovnih dolžin, ki določajo področja uporabe. Določena valovna dolžina laserja ima določene lastnosti vsrkavanja v tkiva, celice in strukturne elemente. Laser, ki bi pokrival vsa področja stomatologije ne obstaja, zato  je smiselno uporabljati različne kombinacije le teh. Pri zdravljenju je tako pomembna izbira laserja, predvsem pa znanje terapevta. Obstaja veliko laserjev; cenovno ugodnejši, šibkejši in z zelo omejenim področjem uporabe so diodni mehko tkivni, mnogo dražji, močnejši in s širšim področjem uporabe so trdo-mehko tkivni. V naši ambulanti uporabljamo več laserjev, ki zadoščajo širšemu razponu indikacij: fotonin laser LightWalker z dvema valovnima dolžinama (Er:Yag , 2940 nm in Nd:Yag, 1064 nm) in Helbo laser za fotodinamično terapijo (660 nm).

 Področja uporabe laserjev v naši ambulanti:

  • Odstranjevanje kariesa in zalivanje fisurnega sistema zob ( Laserski žarek zaradi fizikalnih lastnosti selektivno odstranjuje zobna tkiva. Močneje se vsrkava v kariozno tkivo in ga zelo natančno odstranjuje. Tako lahko velikokrat preprečimo posledično odmrtje zobne pulpe kot posledico kariesa.)
  • Zdravljenje parodontalne bolezni in odstranjevanje trdnih zobnih oblog ( S posebno Twin Light metodo in uporabo dveh valovnih dolžin parodontalna tkiva razkužimo, odstranimo trde zobne obloge in vnetno spremenjene formacije, pripravimo in stimuliramo tkiva za regeneracijo.)
  • Priprava mehkih in trdih tkiv pri izdelavi protetičnih nadomestkov (Odstranjujemo, oblikujemo dlesen ter kost pri izdelavi prevlek iz estetskih razlogov, zaradi zagotavljanja trajnosti in natančnosti izdelka, kar imenujemo podaljševanje klinične krone zoba. Odstranjujemo sluznične gube pri izdelavi protez zaradi njihovega boljšega oprijema. )
  • Razkuževanje ran pri kirurških posegih, predvsem po odstranitvi zob, implantaciji in apikotomiji, z namenom hitrejšega in učinkovitejšega celjenja rane.
  • Endodontsko zdravljenje zob ( Zdravljenje obolelega zoba z odstanitvijo pulpe z avtoakustično PIPs metodo, ki izjemno najnatančno odstrani vse odmrle delce pulpe in razkuži kanale zoba.)
  • Odstranjevanje nenevarnih tvorb sluznice in kože, ter razširjenih kapilaric obraza ( Odstranjevanje fibromov, maščobnih plakov vek idr.)
  • Odstranjevanje dlačic z obraza ( Potrebna je večkratna terapija v odvisnosti od rastne faze dlačic)
  • Pomlajevanje kože obraza ( Stimulacija tvorbe kolagena in elastina, glajenje gub in nepravilnosti kože obraza, odstranjevanje hiperpigmentacij idr.)
  • Biomodulacija tkiv ( Pooperativna stimulacija hitrejšega celjenja ran, zmanjševanje bolečine po kirurških posegih v ustni votlini in drugje po telesu. )

Prednosti laserja v dentalni medicini

Ob pravilni uporabi in zadostnem znanju laserske fizike terapevta so postali laserji nepogrešljiv del stomatologije. Omogočajo zelo natančno  delo in s tem  zagotavljajo boljšo učinkovitost posegov. S svojim razkuževalnim učinkom zmanjšujejo in celo preprečujejo vnetja, omogočajo hitrejše in manj boleče celjenje ran. Predstavljajo najprimernejšo metodo izbora zdravljenja parodontalne bolezni in endodontskega zdravljenja zob.  Z biostimulacijo omogočajo hitrejšo regeneracijo tkiv in  zmanjševanje bolečine.  Po izvedenih kirurških posegih  pacientu ne povzročajo neprijetnega počutja zaradi vstavljenih šivov, ne povzročajo oteklin, rane pa so bistveno manjše in se neprimerno hitrejezacelijo.

V naši ambulanti imamo več kot 10 let praktičnih izkušenj z uporabo laserjev.

Znanje stalno nadgrajujemo z mednarodnimi izobraževanji. Z aktivnim študijem smo pridobili diplomo Laser Master Degree Laser and Health Academy Fotona. Pri svojem delu sodelujemo in si izmenjujemo znanje in izkušnje s kolegi s celega sveta, predvsem Avstralije, Francije, Italije, Nemčije in Amerike. Dandanessi  kvalitetnega dela brez podpore laserja ne predstavljamo več.  

 

Zakaj izbrati laserske postopke?

Ker so manj invazivni, ohranjajo več zdravih tkiv in tako omogočajo hitrejše celjenje ran, delujejo protivnetno, posegi so manj boleči in zato prijetnejši za pacienta, končni rezultati so kvalitetnejši in trajnejši v primerjavi s klasičnimi metodami.

The 8th International Laser and Health Academy Symposium in Portorož 2018

Z aktivnim študijem smo pridobili diplomo Laser Master Degree Laser and Health Academy Fotona.

Zadnje objavljeno

Storitve ambulante Prenadent